Inkomensafhankelijke huurverhoging vanaf 1 juli 2023

Inkomensafhankelijke huurverhoging vanaf 1 juli 2023

Vanaf 1 juli 2023 mag u als verhuurder de huur verhogen met maximaal 4,1%. Daarbij moet u zich wel aan de regels houden, anders kan de huurder bezwaar maken.

Maximaal toegestane huurverhoging onder de inkomensgrens

De maximaal toegestane huurverhoging voor sociale huurwoningen met een huurprijs van € 300,– of meer per maand is per juli 2023 vastgesteld op 3.1%. Dit percentage geldt ook voor kamerverhuur.

Voor zelfstandige huurwoningen met een kale huur onder € 300,– per maand wordt vanaf 1 juli 2023 een huurverhoging van maximaal € 25,– mogelijk.

De inkomensafhankelijke huurverhoging

Naast de hiervoor genoemde huurverhoging van 3,1 % kan in bepaalde gevallen een aanvullende inkomensafhankelijke huurverhoging worden toegepast. De inkomensafhankelijke huurverhoging maakt het mogelijk de huurprijzen van middeninkomens sneller te verhogen. Om te bepalen of er sprake kan zijn van een inkomensafhankelijke verhoging hoeft uw huurder geen gegevens aan te leveren. U kunt zelf de inkomenscategorie van uw huurders opvragen bij de Belastingdienst. Er bestaan drie inkomensgroepen:

Groep 1:     De lage (midden) inkomensgroepen. Voor deze groep geldt de ‘standaard’ huurverhoging van maximaal 3,1% óf maximaal € 25,– euro bij een maandelijkse kale huurprijs van minder dan € 300,–.
Groep 2:     De hoge middeninkomens. Voor deze groep mag de maandelijkse kale huur worden verhoogd met maximaal € 50,– er maand.
Groep 3:     De hoge inkomens. De maandelijkse kale huurprijs mag voor deze groep huurders met € 100,– per maand worden verhoogd.

Let op, ondanks de mogelijkheid van een extra verhoging mag de totale huurprijs van het gehuurde nooit de maximale huurprijs op basis van het woningwaarderingsstelsel (WWS) overstijgen.

Verhuur in de vrije sector

Verhuurt u een woning in de vrije sector, dan mag u de huur vanaf 1 januari 2023 verhogen met maximaal 4,1%. Deze (jaarlijkse) huurverhoging moet wel in overeenstemming zijn met de afspraken die in de huurovereenkomst zijn gemaakt. Staat in de huurovereenkomst een huurverhoging van meer dan 4.1%? Dan is deze niet geldig en geldt ook voor die huurder de verhoging van 4,1%.

Zie voor meer informatie ook de website van de Rijksoverheid: Wat is de maximale huurverhoging in 2023? | Rijksoverheid.nl

Vragen

Heeft u vragen over deze blog of andere huurrechtelijke kwesties? Benader dan gerust ons team van specialisten via mr. J.W. (Jolanda) Vreugdenhil (vreugdenhil@tlcadvocaten.nl). Ook kunt u ons bereiken op 053-3033000 (Enschede) of 0523-745640 (Hardenberg) of via info@tlcadvocaten.nl.