Digitaal toestemming vragen voor het leggen van beslag

Vanaf 15 november 2021 kunnen advocaten bij alle rechtbanken in Nederland eenvoudig digitaal een beslagrekest indienen. Met een beslagrekest wordt de rechtbank gevraagd om toestemming voor het leggen van beslag op bijvoorbeeld een auto, huis en/of bankrekening.

Deze nieuwe optie van de Rechtspraak biedt de advocatuur een snelle en meer eenvoudige toegang tot de Rechtspraak. Ook hebben advocaten op elk moment en elke plek een actueel overzicht van de ingediende zaken en de bijbehorende correspondentie in een digitaal zaakdossier.

Nieuwe webportaal via Rechtspraak.nl

De beslagrekesten kunnen vanaf 15 november digitaal ingediend worden via het nieuwe webportaal van de Rechtspraak via rechtspraak.nl. Inloggen gebeurt met de Advocatenpas. Via het nieuwe portaal kunnen advocaten stukken in pdf-formaat uploaden. Na elk ingediend stuk ontvangt de advocaat automatisch een digitale ontvangstbevestiging voor de eigen administratie waardoor nabellen is meer nodig is.

Een hoge beoordeling voor het nieuwe portaal

In de afgelopen periode hebben ruim 80 advocaten het nieuwe webportaal uitvoerig getest via een pilot met de rechtbank Amsterdam. De advocaten die deel hebben genomen aan deze pilot beoordeelden het nieuwe webportaal met een 4,9 uit 5. De grote pluspunten van het nieuwe systeem zijn onder andera: enorme tijdwinst, minder papierverbruik en de mogelijkheid om ongeacht tijd of plaats zaakdossiers in te kunnen zien. De Rechtspraak nodigt advocaten dan ook van harte uit beslagrekesten digitaal in te dienen.

Project Digitale Toegang

Het nieuwe webportaal voor beslagrekesten maakt onderdeel uit van het project Digitaal Toegang (Project DT) van de Rechtspraak. Met dit project wil de rechtspraak in de komende jaren eenvoudige digitale toegang realiseren voor alle procesvertegenwoordigers en alle rechtszoekenden in het civiel- en bestuursrecht. Vooralsnog is het digitaal procederen vrijwillig, maar uiteindelijk zal het verplicht worden voor juridische professionals.

Vragen of hulp nodig?

Heeft u vragen over deze blog? Neem dan gerust contact op met mr. Jolanda Vreugdenhil (06-41806618) of per e-mail (vreugdenhil@tlcadvocaten.nl).