De opkoopbescherming komt eraan! Door het kabinet zijn de eerste stappen gezet.

Inleiding

De mogelijkheid van het opkopen van woningen door beleggers wordt aan banden gelegd. Door het kabinet zijn de eerste stappen gezet voor de realisatie van een opkoopbescherming met het wetsvoorstel ‘Opkoopbescherming en verruiming tijdelijke verhuur’. Naar verwachting zal de opkoopbescherming al vanaf 1 januari 2022 in werking treden met de wijziging van de Woningwet. Wat is de opkoopbescherming precies en wordt investeren in residentieel vastgoed daarmee onmogelijk?

De krapte op de woningmarkt is groot. De kranten staan er bijna dagelijks bol van. Er is sprake van een grote schaarste aan woningen in het laag- en middelsegment. Met de opkoopbescherming wil het kabinet ervoor zorgen dat juist deze woningen beschikbaar blijven voor mensen die er zelf in gaan wonen en niet in handen vallen van (institutionele) beleggers.

Opkoopbescherming

Met de opkoopbescherming krijgen gemeenten de mogelijkheid om woningen aan te wijzen die gedurende vier jaar na de aankoop daarvan niet mogen worden verhuurd, tenzij daarvoor een vergunning wordt gegeven. Een gemeente kan dat niet zomaar doen, daarvoor is wel een wijziging in de huisvestingsverordening nodig. Ook moet een gemeente de noodzakelijkheid van een dergelijke beperking goed onderbouwen.

Helemaal onmogelijk wordt het beleggen in residentieel vastgoed niet. De opkoopbescherming is namelijk niet van toepassing voor woningen die al in het bezit waren vóór de invoering van de beperkende maatregelen, of als de woning in ieder geval al zes maanden verhuurd was voorafgaand aan de levering van de woning aan de nieuwe eigenaar.

Wist u dat ook in de gemeente Hardenberg wordt nagedacht over een opkoopbescherming?

Vragen of hulp nodig?

Heeft u vragen over deze blog? Neem dan gerust contact op met mr. Jolanda Vreugdenhil (06-41806618) of per e-mail (vreugdenhil@tlcadvocaten.nl).